Słoneczna witamina, bo tak często nazywana jest witamina D, pełni szereg kluczowych funkcji w ludzkim organizmie. W pierwotnych, najprostszych organizmach żyjących na Ziemi służyła głównie do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Kolejne miliony lat doprowadziły jednak do rozszerzenia funkcjonalności tego związku po udział w rozwoju [...]
Jeśli trenujesz w domu albo masz taki zamiar to wiedz, że czasem pewne rzeczy mogą Ci to utrudnić. Codzienne obowiązki domowe, brak czasu, brak motywacji czy zwykła chęć zebrania się na trening. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, które pomogą Ci spokojnie trenować w domu. Znajdź motywację w social mediach Influencerzy i sportowe konta w [...]
Naturalne prebiotyki stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelit. Pokarmy bogate w inulinę, która jest błonnikiem pokarmowym, mogą ułatwić to zadanie. W jaki sposób inulina wpływa na Twoje zdrowie i jakie produkty ją zawierają? Co to jest inulina? Inulina (nie mylić z hormonem insuliną) to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Ma wiele [...]
Codzienna dieta powinna być zróżnicowana z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że nie istnieją produkty, które mogłyby na co dzień dostarczać wszystkie witaminy z grupy B w ilościach istotnych dla codziennego zapotrzebowania, a jednocześnie byłyby powszechnie lubiane i nie generowałyby ryzyka wystąpienia nadmiaru innych związków w organizmie. [...]
Ostre papryczki i ich pikantny smak w kontekście fizjologii człowieka z reguły kojarzą się ze wzmożoną potliwością oraz suplementami diety ukierunkowanymi na redukcję masy ciała. W jednym z najnowszych badań dotyczących wpływu związku specyficznego dla papryczek, kapsaicyny, na przemiany w organizmie zaobserwowano jednak pewną odmienną, ale [...]
Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
Czekolada to słodki smakołyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie [...]
Problemy określane mianem internalizacyjnych to trudności emocjonalne i behawioralne przejawiające się dominującym poczuciem dyskomfortu psychicznego i somatycznego. Do tego typu problemów zalicza się zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, w tym objawy depresji, wycofanie z kontaktów społecznych oraz objawy somatyczne, które nie są związane ze [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Adaptogeny, zioła i ekstrakty roślinne, od wieków cenione ze względu na swoje dobroczynne właściwości, zyskują coraz większą popularność. W świecie pełnym ciągłego napięcia i wyzwań, ludzie coraz częściej zwracają się ku naturze, szukając sposobów na wzmocnienie swojego organizmu i poprawy samopoczucia. Wśród tych naturalnych źródeł harmonii i [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
Witamina C jest związkiem niezbędnym do życia i pełni wiele funkcji, w tym ochronną, wobec komórek organizmu. Często wysokie zapotrzebowanie lub głęboki niedobór, a także niska podaż w diecie są powodami rozpoczęcia suplementacji. W populacji ogólnej witamina C uznawana jest za bezpieczną i dobrze tolerowaną, jednak nie zawsze „więcej” znaczy [...]
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego należy – obok choroby Leśniowskiego-Crohna oraz nieokreślonego zapalenia okrężnicy – do nieswoistych chorób zapalnych jelit. Pojawiły się doniesienia, iż berberyna może mieć wpływ na podobnego rodzaju schorzenia. Wyniki eksperymentu naukowego Podawanie berberyny (w dawce 50 mg na kg masy ciała): znacząco [...]
Beta-alanina należy do najchętniej kupowanych suplementów przez osoby, które starają się poprawić swoje osiągnięcia sportowe. Jest ona suplementowana zarówno samodzielnie oraz jako jeden ze składników stacków okołotreningowych. Najczęściej łączy się ją z kreatyną. Kilka słów o beta-alaninie Musimy pamiętać, że beta-alanina nie buduje bezpośrednio [...]
Przeziębienia należą do schorzeń, których długość trwania często niezależna jest od stosowanych środków terapeutycznych. Przeważnie trwają kilka dni i w tym czasie można jedynie zredukować dotkliwość ich przebiegu poprzez złagodzenie niektórych symptomów za pomocą produktów spożywczych, czy suplementów diety i / lub preparatów farmakologicznych. [...]
Wypadanie włosów to naturalny proces, ale niekiedy większa ilość wypadających włosów może niepokoić. Kiedy mówimy o typowej ilości straconych włosów, a kiedy powinniśmy się martwić? Spróbujemy to wyjaśnić. Ile jest włosów na ludzkiej głowie? Większość ludzi ma na głowie ponad 100 000 mieszków włosowych. Włosy rosną cyklicznie. Wyróżniamy fazę [...]
Probiotyki i prebiotyki silnie oddziałują z przewodem pokarmowym człowieka. Pierwsze z tych dwóch, to organizmy żywe, a dokładnie mikroorganizmy, które uznawane są za prozdrowotne dla gospodarza, czyli w tym przypadku człowieka. Druga grupa z kolei to substancje, które dostarczają bakteriom probiotycznym związków chemicznych niezbędnych do [...]
Niewiele jest związków chemicznych tak rozsławionych przez branżę anti-aging, jak koenzym Q10 (Co-Q10; ubichinon). Odgrywa szereg ważnych ról w komórkach organizmu i znanych jest wiele jego funkcji związanych ze starzeniem się organizmu. Zbyt niskie jego poziomy, zarówno na skutek kiepskiej diety, jak i zaburzeń genetycznych, mogą prowadzić do [...]